Brandstofprijzen, benzineprijzen, dieselprijzen in Europa
Nederland is en blijft koploper met de hoogste benzineprijzen van Europa. De belasting- en accijnsdruk van de Nederlandse overheid zorgt ervoor dat Nederlanders massaal met een bijna lege tank Nederland uitrijden, om deze vervolgens over de grens in België, Duitsland en Luxemburg weer snel vol te tanken. tankstationMet name Luxemburg blijft al jaren een paradijs voor autorijders, waar alle brandstoffen stukken voordeliger zijn. Rijdt u dus op benzine, diesel of LPG en heeft u Frankrijk als eindbestemming? Tank dan uw auto vol voordat u Frankrijk in rijdt, want een voordeel van 30 cent per liter is al snel te behalen op de benzinestations in Luxemburg.
Nederland heeft de hoogste belastingdruk op brandstof ter wereld. Tweederde van de Euro95 literprijs bestaat uit accijns, wettelijke heffing en BTW. De rest van de literprijs wordt hoofdzakelijk bepaald door de ruwe olieprijs. De ruwe olieprijs is onder andere afhankelijk van de productie-omvang, de dollarkoers, wereldgebeurtenissen en weersomstandigheden.

Actuele benzine, diesel en gasprijzen in Europa
Bekijk in onderstaand overzicht de actuele benzine- en dieselprijzen van de belangrijkste landen in Europa. Onthoud daarbij dat onderstaande prijzen slechts adviesprijzen zijn. Dit betekent dat er nog veel te winnen valt als u gaat tanken bij de kleine prijsvechters binnen de bebouwde kom en niet langs de snelweg bij de grote tankstations. Op een volle tank kan dit al gauw € 6 tot € 10,- schelen en dat is toch mooi meegenomen.

Brandstofprijzen in Nederland  Brandstofprijzen in Nederland  Brandstofprijzen in Nederland  Brandstofprijzen in Nederland


Benzineprijs afhankelijk van BTW belasting
Op het moment van schrijven, juni 2015, zijn de brandstofprijzen licht gedaald ten opzichte van de vorige maand. Wat kunnen wij de komende maanden verwachten? De verwachting is dat de brandstofprijzen voorlopig dezelfde hoogte houden hoewel de situatie van de brandstofprijzen moeilijk zijn in te schatten. Maatschappijen als Shell verwachten dat de prijs van een vat ruwe Brent-olie tussen 60 en 70 dollar zal kosten. Op dit moment is dat 50 dollar, dus veel zal er niet veranderen, op voorwaarde dat de toestand in het Midden-Oosten niet verder destabiliseert. Ook de koers van de euro ten opzichte van de dollar speelt daarbij een belangrijke rol.

Dat tanken in het ene land veel meer of minder kost dan in een ander land, komt door de toegepaste BTW belastingen binnen elk land. De accijnzen zijn in het land waar u op reis gaat misschien lager en mogelijk speelt ook de BTW een rol. In België worden de maximale prijzen mathematisch berekend op basis van een aantal parameters, maar in andere landen is dat niet altijd het geval. Wel gelden er adviesprijzen en die kunnen zowel in het voor- als nadeel van de klant zijn. Meestal is het zo dat de kleinere tankstations zich richten naar wat de grote marktleiders doen.